Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kurki na maśle z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 1 Lipiec, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :
2  szklanki kurek
2 łyżki masła
sól
pieprz czarny albo biały ( biały – delikatniejszy )
Na dobrze rozgrzane masło na patelni ( najlepiej sklarowane) wrzucić, oczyszczone ( większe pokroić ) kurki. Smażyć, mieszając przez 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dusić je pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. Zdjąć pokrywkę, podkręcić gaz, tak , aby nadmiar sosu wyparował. Posolić, popieprzyć i smażyć jeszcze przez dwie minuty. Podawać z bagietą lub tostami.
Sos kurkowy :
Kurki pokroić ( te większe) i smażyć na patelni na maśle, do czasu aż puszczą sok. Wtedy przykryć, zmniejszyć gaz i dusić ok. 6 minut. Dodać zmiksowaną cebulę ( najwyżej jedna na kg kurek ), śmietanę ( taką do zup, to się nie zwarzy). Dodać sól, pieprz. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać jeszcze 2 – 3 minuty – mieszając.
Smacznego

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)