Składniki :
2 szklanki kurek
2 łyżki masła
sól
pieprz czarny albo biały ( biały – delikatniejszy )
Na dobrze rozgrzane masło na patelni ( najlepiej sklarowane) wrzucić, oczyszczone ( większe pokroić ) kurki. Smażyć, mieszając przez 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dusić je pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. Zdjąć pokrywkę, podkręcić gaz, tak , aby nadmiar sosu wyparował. Posolić, popieprzyć i smażyć jeszcze przez dwie minuty. Podawać z bagietą lub tostami.
Sos kurkowy :
Kurki pokroić ( te większe) i smażyć na patelni na maśle, do czasu aż puszczą sok. Wtedy przykryć, zmniejszyć gaz i dusić ok. 6 minut. Dodać zmiksowaną cebulę ( najwyżej jedna na kg kurek ), śmietanę ( taką do zup, to się nie zwarzy). Dodać sól, pieprz. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać jeszcze 2 – 3 minuty – mieszając.
Smacznego