Placki ziemniaczane
Składniki :
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
3 łyżki oleju
1 – 2 łyżki mąki
sól
pieprz
Obrane ziemniaki umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę włożyć do gęstego sitka ( na pustym naczyniu ) aby odcedzić z ziemniaków wodę. Gdy woda ścieknie, wylać ją do zlewu a osiadłą na dnie mączkę dodać do startych ziemniaków. Obraną cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ją do masy ziemniaczanej. Wbić jajko, wsypać mąkę. Wymieszać. Masa powinna być jednolita, wilgotna ale nie wodnista. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany olej na patelni ( 4 łyżki) nakładać małe porcje masy w niewielkich odstępach. Gdy wokół placka pojawią się pęcherze, spłaszczyć łyżką każdą porcję, nadając jej okrągły kształt. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Przed nałożeniem kolejnych porcji – dodać trochę oleju. Podawać z cukrem, solą lub śmietaną.
Smacznego !