Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Placki ziemniaczane z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 4 Lipiec, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Placki ziemniaczane

Składniki :

1 kg ziemniaków

1 jajko

1 cebula

3 łyżki oleju

1 – 2 łyżki mąki

sól

pieprz

Obrane ziemniaki umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę włożyć do gęstego sitka ( na pustym naczyniu ) aby odcedzić z ziemniaków wodę. Gdy woda ścieknie, wylać ją do zlewu a osiadłą na dnie mączkę dodać do startych ziemniaków. Obraną cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ją do masy ziemniaczanej. Wbić jajko, wsypać mąkę. Wymieszać. Masa powinna być jednolita, wilgotna ale nie wodnista. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany olej na patelni ( 4 łyżki) nakładać małe porcje masy w niewielkich odstępach. Gdy wokół placka pojawią się pęcherze, spłaszczyć łyżką każdą porcję, nadając jej okrągły kształt. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Przed nałożeniem kolejnych porcji – dodać trochę oleju. Podawać z cukrem, solą lub śmietaną.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)