Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Sernik z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Sierpień, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Ciasto pod masę serową :

3 szklanki mąki

szklanka cukru pudru

20 dkg  masła

3 żółtka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa :

1 kg mielonego sera w wiaderku

8 jajek

1 szklanka cukru pudru

1 mała gęsta śmietana

1 budyń śmietankowy

1 cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto szybko zagnieść, uprzednio siekając masło w mące, dodając cukier, 2 jajka,  śmietanę i proszek do pieczenia. Po schłodzeniu ciasta w lodówce ( ok  pół godziny) wyłożyć ciasto na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ser, stopione masło ( schłodzone), lekko ucierając. Dodać śmietanę, budyń, cukier waniliowy. Wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wylać na ciasto i piec w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po 40 minutach, można ciasto przykryć płatem folii aluminiowej, gdy się za bardzo zarumieni. Po wyłączeniu piekarnika, otworzyć drzwiczki po 10 minutach.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)