Składniki :
Ciasto pod masę serową :
3 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
20 dkg masła
3 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa :
1 kg mielonego sera w wiaderku
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 mała gęsta śmietana
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto szybko zagnieść, uprzednio siekając masło w mące, dodając cukier, 2 jajka, śmietanę i proszek do pieczenia. Po schłodzeniu ciasta w lodówce ( ok pół godziny) wyłożyć ciasto na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ser, stopione masło ( schłodzone), lekko ucierając. Dodać śmietanę, budyń, cukier waniliowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wylać na ciasto i piec w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po 40 minutach, można ciasto przykryć płatem folii aluminiowej, gdy się za bardzo zarumieni. Po wyłączeniu piekarnika, otworzyć drzwiczki po 10 minutach.
Smacznego !