Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ruskie pierogi z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Wrzesień, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Ciasto:

pół kg mąki pszennej

pół szklanki ciepłej wody

jajko

2 łyżki oliwy ( oleju)

Farsz:

pół kg twarogu

kg ziemniaków

cebula

łyżka masła

sól

pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną, zmielić je ( twaróg też zmielić). Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę połączyć w jajkiem i wodą. Dodać oliwę ( olej). Wyrobić tak, żeby ciasto nie kleiło się do rąk i było elastyczne. Rozwałkować i wycinać krążki. Nałożyć farsz i zalepiać. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotować je jeszcze 3 minuty. Podawać ze skwarkami, drobno pokrojonym, stopionym boczkiem albo z zarumienioną cebulką.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)