Składniki :
Ciasto:
pół kg mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
jajko
2 łyżki oliwy ( oleju)
Farsz:
pół kg twarogu
kg ziemniaków
cebula
łyżka masła
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną, zmielić je ( twaróg też zmielić). Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę połączyć w jajkiem i wodą. Dodać oliwę ( olej). Wyrobić tak, żeby ciasto nie kleiło się do rąk i było elastyczne. Rozwałkować i wycinać krążki. Nałożyć farsz i zalepiać. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotować je jeszcze 3 minuty. Podawać ze skwarkami, drobno pokrojonym, stopionym boczkiem albo z zarumienioną cebulką.
Smacznego !