Składniki:
4 większe papryki
30 dkg mielonego mięsa z indyka albo kurczaka
cebula
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
4 duże pomidory
2 łyżeczki świeżej bazylii albo natki pietruszki
1/4 szklanki ryżu
3 łyżki żółtego startego sera żółtego
2 – 3 szklanki bulionu
sól
oliwa
Cebulę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie na patelni. Dodać do niej mielone mięso i jednego pomidora bez skórki. Posolić, wymieszać składniki i podsmażyć przez chwilę. Dodać ugotowany ( nie za miękki) ryż, ser, posiekaną bazylię lub natkę i zielony pieprz. Wszystko wymieszać i nakładać do przekrojonych i oczyszczonych z ziaren papryk. Tak przygotowane papryki z farszem ułożyć w garnku. Wlać delikatnie bulion i dusić ( na małym ogniu) pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem ze świeżych pomidorów, które należy pokroić, przyprawić i dusić około 20 minut.
Smacznego !