Składniki :
polędwiczka wieprzowa
śmietana ( do zup)
pół kostki drobiowej
łyżka kapary
łyżeczka zielonego pieprzu ( z zalewy)
2 małe czuszki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
Polędwiczkę natrzeć solą i z każdej strony obsmażyć na oliwie na patelni. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ( 180 stopni) przez 35 minut. Po kilku minutach pieczenia, podlać ją gorącą wodą. Na 10 minut przed końcem, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek.
Sos: w rondelku rozpuścić masło, wrzucić pół kostki rosołowej i posiekane czuszki. Wszystko wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez minutę. Następnie wrzucić zielony pieprz, kapary i wlać śmietanę. Gotować, mieszając na małym ogniu przez kilka minut. Gotową polędwiczkę podawać z sosem.
Smacznego !