Składniki:
9 surowych płatów lasagne
100 g parmezanu
łyżka masła
Sos bolognese :
30 dkg mielonej wołowiny
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
Beszamel :
25 g masła
25 g mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Cebulę, marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Seler pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażyć : marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać mięso – mieszając, żeby rozdzielić w malutkie grudki. Gdy mięso się zarumieni, dodać pomidory, oregano, sól i pieprz. Dusić około 30 minut na średnim ogniu aż sos uzyska odpowiednią ( nie za rzadką ) konsystencję.
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać mleko. Gdy sos zgęstnieje – doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie ( najlepiej prostokątne ) do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na dnie płat lasagne. Polać go porcją beszamelu. Nałożyć porcję sosu bolognese i przykryć kolejną warstwą makaronu ( dociskając). Powtórzyć warstwy, zużywając resztę składników ( kończąc na beszamelu). Parmezan zetrzeć na tarce i posypać na wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 40 minut.
Smacznego !