Składniki:
2 jajka
20 dkg podgrzybków
10 dkg żółtego sera ( twardego)
mała cebula
z papryczki chili
garść świeżej kolendry
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szklanka wody
sól
pieprz
Podgrzybki oczyścić, pokroić. W rondelku rozgrzać masło i oliwę ( po jednej łyżce). Wrzucić grzyby i smażyć 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę, posolić, popieprzyć i jeszcze smażyć chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić wszystko 20 minut ( mieszając). Pilnować, by woda zbytnio nie wyparowała. W razie czego, grzyby podlewać jeszcze niewielką ilością wody. Sos powinien być gęsty.
Jajka rozbełtać w misce. Dodać posiekane papryczki, posiekane listki kolendry, starty na grubych oczkach tarki ser. Doprawić solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię ( 1 łyżka masła + jedna łyżka oliwy). Smażyć z każdej strony 3 minuty. Placek nie musi być równy. Bez dodatku mąki może być postrzępiony – jak chmurka. Na to dodać uduszone podgrzybki.
Smacznego !