Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Jajeczna chmurka z grzybami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 29 Październik, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

2 jajka

20 dkg podgrzybków

10 dkg żółtego sera ( twardego)

mała cebula

z papryczki chili

garść świeżej kolendry

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

szklanka wody

sól

pieprz

Podgrzybki oczyścić, pokroić. W rondelku rozgrzać masło i oliwę ( po jednej łyżce). Wrzucić grzyby i smażyć 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę, posolić, popieprzyć i jeszcze smażyć chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić wszystko 20 minut ( mieszając). Pilnować, by woda zbytnio nie wyparowała. W razie czego, grzyby podlewać jeszcze niewielką ilością wody. Sos powinien być gęsty.

Jajka rozbełtać w misce. Dodać posiekane papryczki, posiekane listki kolendry, starty na grubych oczkach tarki ser. Doprawić solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię ( 1 łyżka masła + jedna łyżka oliwy). Smażyć z każdej strony 3 minuty. Placek nie musi być równy. Bez dodatku mąki może być postrzępiony – jak chmurka. Na to dodać uduszone podgrzybki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)