Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Jabłecznik – szarlotka z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Listopad, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

5 średnich, twardych, kwaśnych jabłek

2,5 szklanki mąki

250 g masła

3 jajka

szklanka cukru pudru

2 łyżki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

laska wanilii albo ekstrakt waniliowy

pół łyżeczki cynamonu

3 łyżki wody

kruszonka:

150 g mąki pszennej

80 g masła

100 g cukru pudru

Kruszonka: Składniki kruszonki rozetrzeć tak, aby była mokra. Wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotować do uzyskania syropu. Dodać jabłka i dusić pod przykryciem 15 minut. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Na minutę przed końcem, dodać cynamon. Wymieszać. Zimne masło posiekać nożem z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Wstawić ciasto do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, podzielić na dwie części. Każdą – rozwałkować. Na blasze, na papierze do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch – drugą część ciasta a na wierzch kruszonkę (rozdrobnioną na małe kawałeczki) Piec przez ok. 30 minut aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)