Składniki :
5 średnich, twardych, kwaśnych jabłek
2,5 szklanki mąki
250 g masła
3 jajka
szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii albo ekstrakt waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki wody
kruszonka:
150 g mąki pszennej
80 g masła
100 g cukru pudru
Kruszonka: Składniki kruszonki rozetrzeć tak, aby była mokra. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotować do uzyskania syropu. Dodać jabłka i dusić pod przykryciem 15 minut. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Na minutę przed końcem, dodać cynamon. Wymieszać. Zimne masło posiekać nożem z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Wstawić ciasto do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, podzielić na dwie części. Każdą – rozwałkować. Na blasze, na papierze do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch – drugą część ciasta a na wierzch kruszonkę (rozdrobnioną na małe kawałeczki) Piec przez ok. 30 minut aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego !