Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kura w sosie koronacyjnym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Listopad, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

2 kg filetów z gotowanego kurczaka

szklanka białego wytrawnego wina

1,5 łyżeczki delikatnego curry

1/2 szklanki miodu ( nie gryczanego)

20 dag gotowego sosu ” sweet mango chutney ” ( można kupić w delikatesach albo w niektórych marketach)

40 dag śmietany

30 dag majonezu

listki z migdałów

W rondelku wymieszać miód z curry i gotować na malutkim ogniu ok. 10 minut. Wyłączyć gaz, dodać wino, sos mango – nie gotować. Przelać sos do słoików ( można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie)

Mięso z kurczaka podzielić na małe kawałki ( bez skóry i kości). Rozłożyć na płaskim półmisku. Przygotowany wcześniej sos wymieszać z 40 dag  ubitej śmietany i 30 dag majonezem. Polać tym przygotowane mięso. Listki z migdałów uprażyć na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) i ostudzonymi posypać z wierzchu całą potrawę.

Smacznego !

Według przepisu Laury Ordyńskiej – dziękujemy !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)