Składniki:
2 kg filetów z gotowanego kurczaka
szklanka białego wytrawnego wina
1,5 łyżeczki delikatnego curry
1/2 szklanki miodu ( nie gryczanego)
20 dag gotowego sosu ” sweet mango chutney ” ( można kupić w delikatesach albo w niektórych marketach)
40 dag śmietany
30 dag majonezu
listki z migdałów
W rondelku wymieszać miód z curry i gotować na malutkim ogniu ok. 10 minut. Wyłączyć gaz, dodać wino, sos mango – nie gotować. Przelać sos do słoików ( można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie)
Mięso z kurczaka podzielić na małe kawałki ( bez skóry i kości). Rozłożyć na płaskim półmisku. Przygotowany wcześniej sos wymieszać z 40 dag ubitej śmietany i 30 dag majonezem. Polać tym przygotowane mięso. Listki z migdałów uprażyć na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) i ostudzonymi posypać z wierzchu całą potrawę.
Smacznego !
Według przepisu Laury Ordyńskiej – dziękujemy !