Składniki :
2 – 3 szklanki mąki pszennej
4 dag drożdży
szklanka ( półtorej) mleka
szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki oleju/oliwy
szczypta soli
brzoskwinia z puszki
Do miseczki wlać pół szklanki bardzo ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i odstawić aż do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać mleko, żółtko, olej, cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto jak na pizzę, tak, żeby się nie kleiło do rąk. Rozwałkować ( na ok. 1 cm). Wyciąć kółka. Do każdego nakładać pokrojone kawałki brzoskwini ale nie za dużo – tak, żeby ciasto nie stało się zbyt mokre i się skleiło. Zawinąć krążki w kulki, skleić i lekko rozpłaszczyć. Każdą bułeczkę lekko naciąć ( nie przeciąć), posmarować wierzchy żółtkiem – najlepiej pędzelkiem i posypać brązowym cukrem. Ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 160 – 170 stopni.
Smacznego !