Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bułeczki z brzoskwiniami

Redaktor admin on 5 Grudzień, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

2 – 3 szklanki mąki pszennej

4 dag drożdży

szklanka ( półtorej) mleka

szklanka cukru

2 jajka

2 łyżki oleju/oliwy

szczypta soli

brzoskwinia z puszki

Do miseczki wlać pół szklanki bardzo ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i odstawić aż do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać mleko, żółtko, olej, cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto jak na pizzę, tak, żeby się nie kleiło do rąk. Rozwałkować ( na ok. 1 cm). Wyciąć kółka. Do każdego nakładać pokrojone kawałki brzoskwini ale nie za dużo – tak, żeby ciasto nie stało się zbyt mokre i się skleiło. Zawinąć krążki w kulki, skleić i lekko rozpłaszczyć. Każdą bułeczkę lekko naciąć ( nie przeciąć), posmarować wierzchy żółtkiem – najlepiej pędzelkiem i posypać brązowym cukrem. Ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 160 – 170 stopni.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)