Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
3 marchewki
pietruszka
seler
por
jajko
garść listków świeżej kolendry
łyżka oregano
sól
pieprz
oliwa
2 szklanki wody
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem ( na sitku). Przełożyć ją do garnka, zalać dwiema szklankami wody, posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając trzy minuty. Wyłączyć gaz i odstawić kaszę w garnku na ok.20 minut w ciepłe miejsce. ( najlepiej owinąć kocem ). Obraną marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Pora pokroić na drobne kawałki. Warzywa, kolendrę i oregano wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę ( dodać sól i pieprz) i smażyć je na średnim ogniu przez kilka minut. Połączyć z kaszą, dodać jajko, dokładnie wymieszać. Przełożyć do brytfanki/formy do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego !