Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Karp w galarecie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Grudzień, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Karp

włoszczyzna

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz

sól

żelatyna

plastry cytryny i pomarańczy

natka pietruszki

groszek konserwowy

sok z cytryny

Rybę sprawić, osuszyć. Odciąć głowę i płetwy. Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Oczyszczoną włoszczyznę włożyć do 2 litrów wody, dodać głowę i płetwy, posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem ok. godziny. Karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do garnka z włoszczyzną i gotować jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąc dzwonka i ułożyć na półmisku. Żelatynę wymieszać w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez sito. Litr gorącego wywaru wymieszać z żelatyną i zalać tym karpia. Udekorować krążkami cytryny, pomarańczy, groszkiem i natką. Jak przestygnie, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)