Składniki :
Karp
włoszczyzna
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
żelatyna
plastry cytryny i pomarańczy
natka pietruszki
groszek konserwowy
sok z cytryny
Rybę sprawić, osuszyć. Odciąć głowę i płetwy. Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Oczyszczoną włoszczyznę włożyć do 2 litrów wody, dodać głowę i płetwy, posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem ok. godziny. Karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do garnka z włoszczyzną i gotować jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąc dzwonka i ułożyć na półmisku. Żelatynę wymieszać w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez sito. Litr gorącego wywaru wymieszać z żelatyną i zalać tym karpia. Udekorować krążkami cytryny, pomarańczy, groszkiem i natką. Jak przestygnie, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !