Wołowina z porami
Składniki :
70 dkg wołowiny ( z udźca albo pierwszej krzyżowej )
3 duże pory
przyprawa magi
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
oliwa
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
szklanka wody
Mięso pokroić na bardzo cienkie plastry albo na paski ( 4 mm), posolić, popieprzyć, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, przyprawę magi. Wszystko wymieszać i wstawić na kilka minut do lodówki. Oczyszczone pory pokroić na 2 centymetrowe plastry, wrzucić do zagotowanej w rondelku wody. Dodać masło, posolić i dusić na małym ogniu przez 4 minuty. Plastry wołowiny wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony przez 3 minuty. Dodać pory ( z sosem), wlać śmietanę. Delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego !