Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kurczak po chińsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Styczeń, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

pierś z kurczaka

cebula

pół pora

garść kiełków sojowych

kilka pędów z bambusa ( z puszki )

pół szklanki grzybów mung

sos sojowy

2 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru

mała ostra papryczka

2 łyżki ziaren sezamu

curry

sos sojowy

oliwa

Mięso pokroić w paski albo w drobną kostkę. Do miseczki, z kilkoma łyżkami oliwy, dodać posiekane ząbki czosnku, starty ( obrany ) imbir, 4 łyżeczki sosu sojowego, łyżkę curry i sól. Wszystko wymieszać, włożyć do marynaty kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie, smażyć kurczaka w dobrze rozgrzej patelni Wok ( na oliwie). Mieszać. Po kilku minutach, gdy curry zacznie się karmelizować, dodać pokrojone : cebulę, por, papryczki, pędy bambusa i pokrojone grzyby mung ( wcześniej trzymane w gorącej wodzie ). Smażyć jeszcze przez 10 minut, podlewając niewielką ilością gorącej wody. Na 2 minuty przed końcem dodać kiełki sojowe i posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)