Składniki :
pierś z kurczaka
cebula
pół pora
garść kiełków sojowych
kilka pędów z bambusa ( z puszki )
pół szklanki grzybów mung
sos sojowy
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
mała ostra papryczka
2 łyżki ziaren sezamu
curry
sos sojowy
oliwa
Mięso pokroić w paski albo w drobną kostkę. Do miseczki, z kilkoma łyżkami oliwy, dodać posiekane ząbki czosnku, starty ( obrany ) imbir, 4 łyżeczki sosu sojowego, łyżkę curry i sól. Wszystko wymieszać, włożyć do marynaty kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie, smażyć kurczaka w dobrze rozgrzej patelni Wok ( na oliwie). Mieszać. Po kilku minutach, gdy curry zacznie się karmelizować, dodać pokrojone : cebulę, por, papryczki, pędy bambusa i pokrojone grzyby mung ( wcześniej trzymane w gorącej wodzie ). Smażyć jeszcze przez 10 minut, podlewając niewielką ilością gorącej wody. Na 2 minuty przed końcem dodać kiełki sojowe i posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.
Smacznego !