Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Eskalopki w sosie kurkowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 26 Styczeń, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Kilka  cienkich plastrów  ( mięso wieprzowe )

20 dag kurek mrożonych

mała cebula

4 łyżki śmietany kremówki

łyżka masła

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

czarny tłuczony pieprz

sól morska

listki świeżego rozmarynu

Plastry mięsa włożyć na dwie godziny do marynaty ( posiekany czosnek + oliwa + sól + pieprz + rozmaryn ). Wstawić do lodówki. Na rozgrzanej patelni, na maśle, smażyć rozmrożone i osączone kurki z posiekaną cebulą. Dodać sól, pieprz. Po kilku minutach dodać śmietanę. Zmniejszyć ogień i dusić do czasu aż sos zgęstnieje ( kilka minut ). Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z każdej strony ( na oliwie). Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Upieczone, przełożyć na talerz i polać sosem. Można podawać z kluskami śląskimi.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)