Składniki :
Kilka cienkich plastrów ( mięso wieprzowe )
20 dag kurek mrożonych
mała cebula
4 łyżki śmietany kremówki
łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
czarny tłuczony pieprz
sól morska
listki świeżego rozmarynu
Plastry mięsa włożyć na dwie godziny do marynaty ( posiekany czosnek + oliwa + sól + pieprz + rozmaryn ). Wstawić do lodówki. Na rozgrzanej patelni, na maśle, smażyć rozmrożone i osączone kurki z posiekaną cebulą. Dodać sól, pieprz. Po kilku minutach dodać śmietanę. Zmniejszyć ogień i dusić do czasu aż sos zgęstnieje ( kilka minut ). Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z każdej strony ( na oliwie). Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Upieczone, przełożyć na talerz i polać sosem. Można podawać z kluskami śląskimi.
Smacznego !