Składniki :
boczniaki
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sok z cytryny ( łyżeczka)
tłuczony pieprz
sól
Posiekany czosnek rozetrzeć z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Oczyszczone boczniaki posmarować przygotowanym sosem i wstawić do rozgrzanego do dwustu stopni piekarnika, na kratkę (na papierze do pieczenia ). Włączyć funkcję grill i piec około 10 minut.
Flaczki z boczniaków
Składniki :
mała włoszczyzna
30 dag boczniaków
średnia cebula
3 łyżki masła
łyżka oliwy
5 szklanek bulionu warzywnego
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka słodkiej papryki ( w proszku )
sól
pieprz
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Obrane, umyte warzywa pokroić w drobną kostkę. Na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać warzywa, grzyby. Przesmażyć, mieszając. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować około 20 minut. Na dwie minuty przed końcem, dodać sól, majeranek, gałkę muszkatołową i paprykę. Wymieszać, zagotować.
Smacznego !