Składniki :
Golonka wieprzowa
mała włoszczyzna
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku
łyżka miodu
szklanka piwa
łyżka octu winnego
5 ząbków czosnku
łyżka musztardy ( dobra jest musztarda chili )
sól
Golonkę gotować przez półtorej godziny w osolonej wodzie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Pilnować, żeby przed zagotowaniem zebrać ścięte białko. Na pół godziny przed końcem dodać włoszczyznę. Przygotować zalewę : do żaroodpornego niewielkiego naczynia wlać piwo, dodać miód, posiekany czosnek, ocet i musztardę. Wszystko wymieszać. Do zalewy włożyć golonkę. Polać ją z wierzchu sosem. Wstawić do piekarnika na godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu polewać z wierzchu zalewą. Z wywaru, w którym gotowała się golonka, można zrobić krupnik dodając kaszę i pokrojone ziemniaki ( uprzednio wyjmując ugotowane warzywa ).
Smacznego !