Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Golonka w zalewie miodowo-piwnej z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Luty, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Golonka wieprzowa

mała włoszczyzna

10 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

5 ząbków czosnku

łyżka miodu

szklanka piwa

łyżka octu winnego

5 ząbków czosnku

łyżka musztardy ( dobra jest musztarda chili )

sól

Golonkę gotować przez półtorej godziny w osolonej wodzie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Pilnować, żeby przed zagotowaniem zebrać ścięte białko. Na pół godziny przed końcem dodać włoszczyznę. Przygotować zalewę : do żaroodpornego niewielkiego naczynia wlać piwo, dodać miód, posiekany czosnek, ocet i musztardę. Wszystko wymieszać. Do zalewy włożyć golonkę. Polać ją z wierzchu sosem. Wstawić do piekarnika na godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu polewać z wierzchu zalewą. Z wywaru, w którym gotowała się golonka, można zrobić krupnik dodając kaszę i pokrojone ziemniaki ( uprzednio wyjmując ugotowane warzywa ).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)