Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
tabliczka białej czekolady
szklanka cukru
1/3 kostki masła
garść suszonych żurawin
pół łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Szklaną, żaroodporną miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wrzucić pokrojone na małe kawałki masło i czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce ubić jajka z solą i cukrem na puszystą masę ( nie trzeba białek oddzielnie). Dodać przesianą mąkę ( stopniowo) i mieszać, najlepiej mikserem ale nie na najszybszych obrotach. Dodać proszek do pieczenia, masę czekoladowo-maślaną i żurawiny. Wszystko dokładnie wymieszać. Brytfankę wysmarować po bokach masłem, środek wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 minut ( przez pierwsze pół godziny w temperaturze 180 stopni, potem – 160 ). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego !