Składniki :
krewetki (najlepiej królewskie)
3 szalotki
6 ząbków czosnku
2 papryczki chili
marchewka
makaron szklisty
łyżeczka zielonej pasty curry ( Thai )
dwie łyżki oleju kokosowego
łyżka masła
sok z cytryny
garść orzechów nerkowców
łyżeczka oleju arachidowego
sól
Czosnek ( 3 ząbki), papryczki chili posiekać, szalotki pokroić w listki, marchewkę w bardzo cienkie paski ( albo obieraczką do ziemniaków w płatki ). W garnku zagotować wodę, wyłączyć i wrzucić makaron na trzy minuty. Po tym czasie odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić. Na patelni typu Wok rozgrzać olej kokosowy i smażyć na nim przez trzy minuty czosnek, chili i płatki marchewki. Dodać makaron, podlać 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać pastę curry. Mieszać i smażyć minutę. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, pozostały czosnek. Smażyć cztery minuty. Krewetki posolić, skropić sokiem z cytryny. Gdy makaron wchłonie wodę, wyłożyć go na półmisek. Na wierzch wyłożyć usmażone krewetki i uprażone wcześniej orzechy na oleju arachidowym ( odlać olej ).
Wersja bez oleju kokosowego :
Wszystko tak samo, tylko na patelni Wok, zamiast oleju kokosowego rozgrzać dwie łyżki oliwy z jedną łyżką oleju sezamowego a do już prawie gotowej potrawy zamiast 1/3 szklanki gorącej wody należy dodać mleko kokosowe.
Smacznego !