Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Makaron z krewetkami po azjatycku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 17 Marzec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

krewetki (najlepiej królewskie)

3 szalotki

6 ząbków czosnku

2 papryczki chili

marchewka

makaron szklisty

łyżeczka zielonej pasty curry ( Thai )

dwie łyżki oleju kokosowego

łyżka masła

sok z cytryny

garść orzechów nerkowców

łyżeczka oleju arachidowego

sól

Czosnek ( 3 ząbki), papryczki chili posiekać, szalotki pokroić w listki, marchewkę w bardzo cienkie paski ( albo obieraczką do ziemniaków w płatki ). W garnku zagotować wodę, wyłączyć i wrzucić makaron na trzy minuty. Po tym czasie odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić. Na patelni typu Wok rozgrzać olej kokosowy i smażyć na nim przez trzy minuty czosnek, chili i płatki marchewki. Dodać makaron, podlać 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać pastę curry. Mieszać i smażyć minutę. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, pozostały czosnek. Smażyć cztery minuty. Krewetki posolić, skropić sokiem z cytryny. Gdy makaron wchłonie wodę, wyłożyć go na półmisek. Na wierzch wyłożyć usmażone krewetki i uprażone wcześniej orzechy na oleju arachidowym ( odlać olej ).

Wersja bez oleju kokosowego :

Wszystko tak samo, tylko na patelni Wok, zamiast oleju kokosowego rozgrzać dwie łyżki oliwy z jedną łyżką oleju sezamowego a do już prawie gotowej potrawy zamiast 1/3 szklanki gorącej wody należy dodać mleko kokosowe.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)