Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pieczeń z jajkiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Marzec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pieczeń z jajkiem

Składniki :

1/2 kg mielonego mięsa wołowego

30 dkg mielonego mięsa wieprzowego

cebula

czerwona papryka

4 jajka

kilka słupków sera żółtego

kajzerka

3 ząbki czosnku

kilkanaście ziaren gorczycy

gałka muszkatołowa

2 łyżki bułki tartej

pieprz

sól

łyżka masła

Mięso wołowe wymieszać z wieprzowym. Dodać drobno pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę, drobno pokrojoną paprykę i wyciśnięty czosnek. Następnie dodać namoczoną wcześniej wyciśniętą kajzerkę i surowe jajko. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarna gorczycy, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszać. Masę przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw nałożyć część mięsa ( do połowy blaszki ). Na mięso ułożyć jajka ugotowane na twardo, lekko wciskając je w masę mięsną. Po obu stronach każdego jajka ułożyć słupki sera żółtego. Na wierzch ułożyć pozostałe mięso. Wyrównać i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)