Pieczeń z jajkiem
Składniki :
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
30 dkg mielonego mięsa wieprzowego
cebula
czerwona papryka
4 jajka
kilka słupków sera żółtego
kajzerka
3 ząbki czosnku
kilkanaście ziaren gorczycy
gałka muszkatołowa
2 łyżki bułki tartej
pieprz
sól
łyżka masła
Mięso wołowe wymieszać z wieprzowym. Dodać drobno pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę, drobno pokrojoną paprykę i wyciśnięty czosnek. Następnie dodać namoczoną wcześniej wyciśniętą kajzerkę i surowe jajko. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarna gorczycy, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszać. Masę przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw nałożyć część mięsa ( do połowy blaszki ). Na mięso ułożyć jajka ugotowane na twardo, lekko wciskając je w masę mięsną. Po obu stronach każdego jajka ułożyć słupki sera żółtego. Na wierzch ułożyć pozostałe mięso. Wyrównać i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny.
Smacznego !