Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Mazurek kajmakowy z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 29 Marzec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Mazurek kajmakowy

Składniki :

250 g mąki pszennej

120 g masła

2 żółtka

3 łyżki śmietany

60 g cukru pudru

puszka skondensowanego słodzonego mleka

Mąkę połączyć z masłem ( masło posiekać ), dodać żółtka, śmietanę i cukier puder. Zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę a po tym czasie rozwałkować na grubość centymetra. Wystające części obciąć nożem ( można je wykorzystać do ozdoby wierzchu ). Puszkę mleka włożyć do zimnej wody i gotować przez trzy godziny. Jak puszka wystygnie, otworzyć ją i nałożyć masę na ciasto. Wyrównać nożem. Przystroić lukrem.

Lukier :

cukier puder

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki ciepłej wody

Zmieszać sok z cytryny z wodą. Dodawać stopniowo cukier puder ( przesiany przez sitko ), ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)