Mazurek kajmakowy
Składniki :
250 g mąki pszennej
120 g masła
2 żółtka
3 łyżki śmietany
60 g cukru pudru
puszka skondensowanego słodzonego mleka
Mąkę połączyć z masłem ( masło posiekać ), dodać żółtka, śmietanę i cukier puder. Zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę a po tym czasie rozwałkować na grubość centymetra. Wystające części obciąć nożem ( można je wykorzystać do ozdoby wierzchu ). Puszkę mleka włożyć do zimnej wody i gotować przez trzy godziny. Jak puszka wystygnie, otworzyć ją i nałożyć masę na ciasto. Wyrównać nożem. Przystroić lukrem.
Lukier :
cukier puder
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki ciepłej wody
Zmieszać sok z cytryny z wodą. Dodawać stopniowo cukier puder ( przesiany przez sitko ), ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany.
Smacznego !