Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Jabłka na cieście francuskim z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Kwiecień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Jabłka na cieście francuskim

Składniki :

opakowanie ciasta francuskiego

2, 3 jabłka

kilka truskawek

2 łyżki soku z cytryny

łyżka masła

3 łyżeczki cukru

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

lody

Ciasto francuskie, jeśli jest grube, delikatnie rozwałkować. Wykroić trójkąty. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Na nim ułożyć trójkąty ciasta, każdy nakłuć widelcem. Na każdym kawałku ciasta poukładać wcześniej obrane i pokrojone w cienkie plastry jabłka. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać cukrem,  dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Truskawki gotować w rondelku z łyżeczką cukru aż do uzyskania syropu. Gotowe ciasto podawać z lodami i syropem truskawkowym ( najlepiej ciepłe).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)