Jabłka na cieście francuskim
Składniki :
opakowanie ciasta francuskiego
2, 3 jabłka
kilka truskawek
2 łyżki soku z cytryny
łyżka masła
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
lody
Ciasto francuskie, jeśli jest grube, delikatnie rozwałkować. Wykroić trójkąty. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Na nim ułożyć trójkąty ciasta, każdy nakłuć widelcem. Na każdym kawałku ciasta poukładać wcześniej obrane i pokrojone w cienkie plastry jabłka. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać cukrem, dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Truskawki gotować w rondelku z łyżeczką cukru aż do uzyskania syropu. Gotowe ciasto podawać z lodami i syropem truskawkowym ( najlepiej ciepłe).
Smacznego !