Kuleczki cielęce z grzybami
Składniki :
- 70 dkg łopatki cielęcej
- 5 dkg grzybów suszonych ( albo 30 dkg świeżych)
- jajko
- kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- bulion
- 1/2 szklanki mleka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Grzyby, jeśli suszone, moczyć przez pół godziny w gorącej wodzie i osuszone dusić na maśle, na patelni, przez kilkanaście minut. Kajzerkę namoczyć 10 minut w mleku, odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Mięso zmielić, połączyć z jajkiem i odciśniętą bułką. Dodać czosnek, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę. Z masy uformować kuleczki, obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć je z każdej strony na patelni ( na oliwie ). Następnie, do zagotowanego bulionu wrzucić kulki. Dodać grzyby razem z sosem z patelni. Wszystko dusić przez piętnaście minut. Gotowe, posypać natką pietruszki.
Smacznego !