Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kuleczki cielęce z grzybami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Kwiecień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kuleczki cielęce z grzybami

Składniki :

  • 70 dkg łopatki cielęcej
  • 5 dkg grzybów suszonych ( albo 30 dkg świeżych)
  • jajko
  • kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion
  • 1/2 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Grzyby, jeśli suszone, moczyć przez pół godziny w gorącej wodzie i osuszone dusić na maśle, na patelni, przez kilkanaście minut. Kajzerkę namoczyć 10 minut w mleku, odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Mięso zmielić, połączyć z jajkiem i odciśniętą bułką. Dodać czosnek, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę. Z masy uformować kuleczki, obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć je z każdej strony na patelni ( na oliwie ). Następnie, do zagotowanego bulionu wrzucić kulki. Dodać grzyby razem z sosem z patelni. Wszystko dusić przez piętnaście minut. Gotowe, posypać natką pietruszki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)