Składniki :
pół kg cielęciny zadniej
bulion
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
łodyga selera naciowego
3 żółtka
olej słonecznikowy
oliwa
sok z cytryny
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek konserwowy
kapary
sól
pieprz
Cielęcinę obsmażyć z każdej strony na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Posolić, popieprzyć. Włożyć do garnka z bulionem ( żeby tylko przykrywał mięso ), dodać seler naciowy, liście laurowe, ząbki czosnku. Dusić na małym ogniu około godziny. Ostudzić. Do miski wrzucić żółtka i powoli dolewać oleju ( małą strużką), cały czas mieszając, aż powstanie majonez. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Dodać tuńczyka, łyżkę kaparów. Zmiksować. Papryki, ogórek drobno pokroić. Cienkie plastry cielęciny ułożyć na półmisku, posmarować sosem. Wokół przystroić wymieszanymi paprykami z ogórkiem. Na wierzch sosu można porozrzucać kilka kaparów.
Smacznego !