Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Vitello Tonnato ( cielęcina w sosie z tuńczyka ) z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 7 Kwiecień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

pół kg cielęciny zadniej

bulion

puszka tuńczyka w sosie własnym

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

łodyga selera naciowego

3 żółtka

olej słonecznikowy

oliwa

sok z cytryny

papryka czerwona

papryka żółta

ogórek konserwowy

kapary

sól

pieprz

Cielęcinę obsmażyć z każdej strony na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Posolić, popieprzyć. Włożyć do garnka z bulionem ( żeby tylko przykrywał mięso ), dodać seler naciowy, liście laurowe, ząbki czosnku. Dusić na małym ogniu około godziny. Ostudzić. Do miski wrzucić żółtka i powoli dolewać oleju ( małą strużką), cały czas mieszając, aż powstanie majonez. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Dodać tuńczyka, łyżkę kaparów. Zmiksować. Papryki, ogórek drobno pokroić. Cienkie plastry cielęciny ułożyć na półmisku, posmarować sosem. Wokół przystroić wymieszanymi paprykami z ogórkiem. Na wierzch sosu można porozrzucać kilka kaparów.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)