Składniki :
- 4 bioderka kurczaka
- listki z dwóch pęczków rzodkiewek ( tylko młode, zielone, świeże )
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- mała śmietana albo jogurt
- 1 łyżeczka mąki
- sok z cytryny (3 łyżki )
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
Bioderka umyć, posolić, wstawić do piekarnika na godzinę. Umyte listki rzodkiewek wrzucić na 2 minuty do osolonej, wrzącej wody. Odcedzić i posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać, żeby powstała zasmażka. Dodać posiekane listki rzodkiewek, wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić chwilę pod przykryciem. Doprawić solą ze zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać przez 3 minuty. Gotowy sos nałożyć na upieczone bioderka. Sos ten nadaje się też do ryb.
Smacznego !