Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bioderka kurczaka w sosie z listków rzodkiewek z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 14 Kwiecień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Bioderka kurczaka w sosie z listków rzodkiewek

Składniki :

  • 4 bioderka kurczaka
  • listki z dwóch pęczków rzodkiewek ( tylko młode, zielone, świeże )
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • mała śmietana albo jogurt
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok z cytryny  (3 łyżki )
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Bioderka umyć, posolić, wstawić do piekarnika na godzinę. Umyte listki rzodkiewek wrzucić na 2 minuty do osolonej, wrzącej wody. Odcedzić i posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać, żeby powstała zasmażka. Dodać posiekane listki rzodkiewek, wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić chwilę pod przykryciem. Doprawić solą ze zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać przez 3 minuty. Gotowy sos nałożyć na upieczone bioderka. Sos ten nadaje się też do ryb.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)