Bakłażany nadziewane mięsem
Składniki :
- 2 bakłażany
- 100 gram mielonego mięsa
- cebula
- 2 łyżki zielonego groszku ( najlepiej mrożonego )
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- oliwa
Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wykroić miąższ, zostawiając ok. 1 cm od skórki. Miąższ posolić i odstawić na sitku, aby puścił sok. Na rozgrzaną oliwę, na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Po trzech minutach, dodać mięso, rozmrożony groszek, pokrojony miąższ bakłażanów, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszać i dusić na niezbyt dużym ogniu przez 13 minut. Gotowe mięso nałożyć do skórek bakłażanów, posypać żółtym serem i piec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem, posypać koperkiem.
Smacznego !