Pikantne udka kurczaka z imbirem
Składniki :
- udka kurczaka albo podudzia ( pałeczki )
- dymka
- papryka
- papryczka chili
- kawałek świeżego imbiru
- pół szklanki bulionu
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól
Udka kurczaka posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia. Polać oliwą. Piec przez 30 minut. Paprykę i dymkę pokroić ( ze szczypiorem ), posiekać papryczkę chili. Tak przygotowane warzywa razem z obranym czosnkiem, smażyć na maśle przez kilka minut. Wszystko dodać do udek. Dolać bulion, ocet, starty imbir i cukier. Przyprawić solą. Dusić ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.
Smacznego !