Składniki :
- szklanka białek
- 150 g cukru pudru
- 300 g zwykłego cukru
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- wiśnie, truskawki albo inne owoce
- listki mięty
krem :
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremowej
- łyżka cukru pudru
- żółtko
- 4 łyżki cukru
Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Ubić mikserem, aby powstała piana. Do piany powoli dodać cukier i miksować ok. 5 minut. Do sztywnej już piany dodać cukier puder, delikatnie wymieszać. Przygotować dwie blachy, wyłożone papierem do pieczenia ( wycięte w kółka o średnicy wielkości dużego płaskiego talerza ). Gotową masę bezową podzielić na dwie części i rozsmarować na kółka z papieru. Piec ok 2 godzin, w temperaturze 120 stopni – tak aby raczej się suszyła. Przygotować krem : z żółtka i cukru ubić kogiel-mogiel na jasny krem. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę, wymieszać. Na gotowy blat bezowy rozsmarować krem, dodać owoce. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem, na wierzch poukładać owoce i listki mięty.
Smacznego !