Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Torcik bezowy z serkiem mascarpone z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Kwiecień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Torcik bezowy z serkiem mascarpone

Składniki :

  • szklanka białek
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g  zwykłego cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • wiśnie, truskawki albo inne owoce
  • listki mięty

krem :

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremowej
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru

Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Ubić mikserem, aby powstała piana. Do piany powoli dodać cukier i miksować ok. 5 minut. Do sztywnej już piany dodać cukier puder, delikatnie wymieszać. Przygotować dwie blachy, wyłożone papierem do pieczenia ( wycięte w kółka o średnicy wielkości dużego płaskiego talerza ). Gotową masę bezową podzielić na dwie części i rozsmarować na kółka z papieru. Piec ok 2 godzin, w temperaturze 120 stopni – tak aby raczej się suszyła. Przygotować krem : z żółtka i cukru ubić kogiel-mogiel na jasny krem. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę, wymieszać. Na gotowy blat bezowy rozsmarować krem, dodać owoce. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem, na wierzch poukładać owoce i listki mięty.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)