Kofty
Składniki :
- pół kg jagnięciny albo wołowiny
- łyżka listów mięty
- łyżeczka suszonej kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- cebula
- papryczka chili
- sól
- oliwa
- garść orzeszków pistacjowych
Cebulę drobno posiekać. Mięso zmielić. Wymieszać z cebulą, posiekaną miętą, kolendrą, kminem, posiekaną chili. Dodać sól. Formować małe, kilkucentymetrowe kiełbaski. Smażyć je na patelni, na oliwie, obracając tak, aby z każdej strony były zarumienione a w środku usmażone. Orzeszki roztłuc w moździerzu i uprażyć na suchej patelni. Gotowe kofty wyłożyć na półmisek, posypać uprażonymi orzeszkami i świeżymi listkami mięty.
Druga wersja : wszystko tak samo, tylko po uformowaniu kiełbasek, można je nadziać na patyczki i piec na grillu.
Smacznego !