Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Omlet ze szpinakiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 30 Kwiecień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Omlet ze szpinakiem
Składniki :
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • łyżeczka mąki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • natka pietruszki
  • sól
Każdy listek szpinaku dokładnie umyć. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Odcedzić, odstawić na sitku. W rondelku rozgrzać masło ( ale żeby się nie paliło), dodać łyżeczkę mąki, wymieszać. Dodać szpinak. Posolić. Mieszać i dusić 3 minuty. Żółtka oddzielić od białek, wymieszać. Z białek ubić pianę. Dodać pianę do masy z żółtek, wymieszać. Wlać na dobrze rozgrzaną oliwę i smażyć aż spód się zarumieni a wierzch będzie luźny. Nałożyć szpinak. Po minucie, delikatnie przykryć go połową omletu i wysunąć na talerz. Posypać natką pietruszki.
Na ostro : wszystko tak samo, tylko do szpinaku w rondelku można dodać zmiażdżony czosnek i pieprz.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)