Omlet ze szpinakiem
Składniki :
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2 jajka
- łyżeczka mąki
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- natka pietruszki
- sól
Każdy listek szpinaku dokładnie umyć. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Odcedzić, odstawić na sitku. W rondelku rozgrzać masło ( ale żeby się nie paliło), dodać łyżeczkę mąki, wymieszać. Dodać szpinak. Posolić. Mieszać i dusić 3 minuty. Żółtka oddzielić od białek, wymieszać. Z białek ubić pianę. Dodać pianę do masy z żółtek, wymieszać. Wlać na dobrze rozgrzaną oliwę i smażyć aż spód się zarumieni a wierzch będzie luźny. Nałożyć szpinak. Po minucie, delikatnie przykryć go połową omletu i wysunąć na talerz. Posypać natką pietruszki.
Na ostro : wszystko tak samo, tylko do szpinaku w rondelku można dodać zmiażdżony czosnek i pieprz.
Smacznego !