Składniki :
Krewetki
szklanka ryżu
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki masła
limonka albo cytryna
2 szklanki bulionu albo wody
szczypiorek
listki mięty pieprzowej
sól
Mrożone krewetki wrzucić na minutę do miseczki z wrzątkiem, następnie wyjąć je i osuszyć. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane: czosnek i papryczkę wrzucić na rozgrzane masło do rondelka o grubym dnie. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Posolić. Dodać krewetki, skropić sokiem z limonki i wszystko dusić ok. 3 minut. Wyjąć krewetki, przełożyć na talerzyk. Do rondla wsypać ryż. Smażyć, mieszając przez 2 minuty. Dodawać bulion albo wodę ale stopniowo ( mieszać dość często ) Ryż ma się raczej dusić, nie gotować, wchłaniając bulion. Po 30 minutach dodać pokrojone: szczypiorek, miętę i krewetki. Podgrzewać jeszcze minutę. Wyłożyć na talerz, posypać świeżą miętą i szczypiorkiem.
Smacznego !