Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Risotto z krewetkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 4 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Krewetki

szklanka ryżu

cebula

2 ząbki czosnku

papryczka chili

2 łyżki masła

limonka albo cytryna

2 szklanki bulionu albo wody

szczypiorek

listki mięty pieprzowej

sól

Mrożone krewetki wrzucić na minutę do miseczki z wrzątkiem, następnie wyjąć je i osuszyć. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane: czosnek i papryczkę wrzucić na rozgrzane masło do rondelka o grubym dnie. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Posolić. Dodać krewetki, skropić sokiem z limonki i wszystko dusić ok. 3 minut. Wyjąć krewetki, przełożyć na talerzyk. Do rondla wsypać ryż. Smażyć, mieszając przez 2 minuty. Dodawać bulion albo wodę ale stopniowo ( mieszać dość często ) Ryż ma się raczej dusić, nie gotować, wchłaniając bulion. Po 30 minutach dodać pokrojone: szczypiorek, miętę i krewetki. Podgrzewać jeszcze minutę. Wyłożyć na talerz, posypać świeżą miętą i szczypiorkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)