Składniki :
4 żółtka
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana
truskawki
listki mięty
Żółtka wbić do miski, dodać przesianą mąkę, cukier puder, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, nie otwierać gwałtownie piekarnika, zrobić szparkę, poczekać aż ciasto wystygnie. Wyjąć je, dodać bitą śmietanę, truskawki i listki mięty.
Bita śmietana :
Schłodzoną śmietanę przelać do miski, ubić mikserem. Gdy zgęstnieje, dodać 3 łyżeczki cukru pudru, pół łyżeczki soku z cytryny i cukier waniliowy. Ubijać aż będzie sztywna.
Smacznego !