Domowy ketchup z cukinią
Składniki :
- 1, 5 kg cukinii
- 1/2 kg cebuli
- garść soli
- 2 szklanki cukru
- 300 g koncentratu pomidorowego
- łyżka papryki ostrej
- łyżka papryki słodkiej
- 3 – 4 pomidory
- szklanka octu
Cukinię obrać, pozbawić pestek ( chyba, że młoda, to nie ). Zetrzeć na grubej tarce. Cebule pokroić w piórka. Starte cukinie i pokrojone cebule przełożyć do miski, zasypać solą, przykryć i odstawić na minimum 6 godzin. Potem zmiksować, przełożyć do garnka. Dodać cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotować przez 20 minut często mieszając. Dodać ocet, zagotować i przełożyć do wyparzonych słoiczków ( wychodzi ok. 5 litrowych ).
Smacznego !