Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierogi włoskie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

2 – 3 szklanki mąki

20 g drożdży

1/3 szklanki mleka

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

2 żółtka

łyżka oliwy

farsz

Drożdże pokruszyć w miseczce, zalać bardzo ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić, aby wyrosły. Do przesianej mąki, dodać żółtko, wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy, sól. Wyrobić ciasto, jak na pizzę ( jak będzie za suche, dodać trochę gorącej wody ). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować kule i rozwałkować na okrągłe placki. Nałożyć farsz i uformować na kształt pieroga. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika ( najlepiej na papier do pieczenia na kratce) i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Farsz: mogą być różne, oto przykłady :

1. szklanka mrożonego groszku, dwa jajka na twardo, plastry sera żółtego łyżka masła, sól. Groszek podgrzać w rondelku z masłem i szczyptą soli przez 2 minuty. Jak ostygnie, zmiksować go z ugotowanymi na twardo jajkami. Masę nałożyć na połowę placka, na to ser żółty. Zawinąć drugą połową. Piec.

2. feta z parmezanem, pokrojonym jajkiem na twardo, posiekanym koperkiem i miętą albo feta z pomidorami, czarnymi oliwkami i bakłażanem.

3. filet z kurczaka (pokrojony w drobną kostkę i usmażony ), papryka, pieczarki, pomidory, cebula, ser żółty.

4. mięso mielone ze zmiksowanym jajkiem na twardo i groszkiem.

5. czerwona fasola, kukurydza, mięso wołowe mielone, cebula, papryczki chili.

Pierogi można podawać z różnymi sosami : pomidorowym, czosnkowym czy innymi.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)