Knedle ze śliwkami
Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- śliwki ( jeśli nie ma świeżych, rozmrozić mrożone i osuszyć )
- śmietana
- bułka tarta
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, żółtka, łyżkę masła i sól. Wyrobić ciasto. Podzielić je na placuszki, spłaszczyć. Na środek każdego położyć śliwkę bez pestki. Uformować kulki – knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 7 – 8 minut. Gotowe, odcedzić, wyłożyć na półmisek, polać panierką (zarumieniona bułka tarta ma maśle). Podać słodzoną śmietanę.
Smacznego !