Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Knedle ze śliwkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 14 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Knedle ze śliwkami

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • śliwki ( jeśli nie ma świeżych, rozmrozić mrożone i osuszyć )
  • śmietana
  • bułka tarta

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, żółtka, łyżkę masła i sól. Wyrobić ciasto. Podzielić je na placuszki, spłaszczyć. Na środek każdego położyć śliwkę bez pestki. Uformować kulki – knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 7 – 8 minut. Gotowe, odcedzić, wyłożyć na półmisek, polać panierką (zarumieniona bułka tarta ma maśle). Podać słodzoną śmietanę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)