Składniki :
2 piersi kurczaka
15 dkg suszonych żurawin
cebula
łyżka świeżych listków rozmarynu
łyżka masła
łyżka oliwy
łyżeczka sosu sojowego
tłuczony pieprz
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru
sól
pół szklanki wody
Umyte piersi kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki. Polać oliwą, sosem sojowym, dodać pieprz. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Pokrojoną cebulę w drobną kostkę i posiekane listki rozmarynu wrzucić do rondelka na podgrzane masło. Posolić i dusić ok. 3 minut. Dodać żurawiny, sok z cytryny, cukier. Dusić minutę ( mieszać ). Po tym czasie dodać gorącą wodę i dusić dalej ok. 10 minut aż żurawiny prawie się rozpuszczą i sos będzie gęsty. W czasie duszenia żurawin, przełożyć piersi kurczaka ( z zalewą) na rozgrzaną patelnię. Smażyć ok 10 – 15 minut, aż z wierzchu będą zarumienione. Mieszać. Usmażone kawałki kurczaka polać sosem żurawinowym. Taki sos może być też dodatkiem do ugotowanego makaronu.
Smacznego !