Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Piersi kurczaka w sosie żurawinowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 16 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

2 piersi kurczaka

15 dkg suszonych żurawin

cebula

łyżka świeżych listków rozmarynu

łyżka masła

łyżka oliwy

łyżeczka sosu sojowego

tłuczony pieprz

2 łyżki soku z cytryny

łyżka cukru

sól

pół szklanki wody

Umyte piersi kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki. Polać oliwą, sosem sojowym, dodać pieprz. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Pokrojoną cebulę w drobną kostkę i posiekane listki rozmarynu wrzucić do rondelka na podgrzane masło. Posolić i dusić ok. 3 minut. Dodać żurawiny, sok z cytryny, cukier. Dusić minutę ( mieszać ). Po tym czasie dodać gorącą wodę i dusić dalej ok. 10 minut aż żurawiny prawie się rozpuszczą i sos będzie gęsty. W czasie duszenia żurawin, przełożyć piersi kurczaka ( z zalewą) na rozgrzaną patelnię. Smażyć ok 10 – 15 minut, aż z wierzchu  będą zarumienione. Mieszać. Usmażone kawałki kurczaka polać sosem żurawinowym. Taki sos może być też dodatkiem do ugotowanego makaronu.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)