Składniki :
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- jajko
- łyżka gęstej śmietany
- 150 g masła
- Budyń ( pół litra mleka i budyń śmietankowy albo waniliowy )
- owoce : 3 jabłka albo 3 gruszki albo 1/2 kg śliwek
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, sól i cukier. Zagnieść tak, aby powstały okruchy ciasta. Dodać jajko, śmietanę, zagnieść i uformować gładką kulkę. Włożyć ją do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na formę do tarty, wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ugotować budyń w mleku ( według przepisu na opakowaniu). Owoce pokroić na cząstki ( śliwki na połówki – bez pestek ). Ułożyć na cieście. Polać przestudzonym budyniem i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Smacznego !