Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Tarta z owocami i budyniem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Tarta z owocami i budyniem

Składniki :

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka gęstej śmietany
  • 150 g masła
  • Budyń ( pół litra mleka i budyń śmietankowy albo waniliowy )
  • owoce : 3 jabłka albo 3 gruszki albo 1/2 kg śliwek

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, sól i cukier. Zagnieść tak, aby powstały okruchy ciasta. Dodać jajko, śmietanę, zagnieść i uformować gładką kulkę. Włożyć ją do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na formę do tarty, wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ugotować budyń w mleku ( według przepisu na opakowaniu). Owoce pokroić na cząstki ( śliwki na połówki – bez pestek ). Ułożyć na cieście. Polać przestudzonym budyniem i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)