Składniki:
12 ziemniaków
szklanka mąki ziemniaczanej
jajko
łyżka masła
łyżeczka soli
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Utłuc albo przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych, dodać mąkę, jajko, masło i sól. Zagnieść ciasto i formować kuleczki lekko je spłaszczając. W każdej zrobić dziurkę. Wrzucać na osolony wrzątek z odrobiną oliwy ( nie będą się sklejać ). Gotować 5 – 7 minut od wypłynięcia. Wyjąć je łyżką cedzakową. Polać sosem.
Podgrzybki w śmietanie:
1/2 kg podgrzybków
cebula
3 łyżki masła
sól
pieprz
4 łyżki śmietany
Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczone, pokrojone na kawałki podgrzybki i pokrojoną cebulę. Posolić, popieprzyć. Smażyć ok. 10 minut. Przełożyć do rondelka, dodać 1/4 szklanki gorącej wody, dusić 2 minuty. Dodać śmietanę, wymieszać i na małym ogniu dusić jeszcze minutę.
Smacznego !