Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kluski śląskie z podgrzybkami w śmietanie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

12 ziemniaków

szklanka mąki ziemniaczanej

jajko

łyżka masła

łyżeczka soli

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Utłuc albo przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych, dodać mąkę, jajko, masło i sól. Zagnieść ciasto i formować kuleczki lekko je spłaszczając. W każdej zrobić dziurkę. Wrzucać na osolony wrzątek z odrobiną oliwy ( nie będą się sklejać ). Gotować 5 – 7 minut od wypłynięcia. Wyjąć je łyżką cedzakową. Polać sosem.

Podgrzybki w śmietanie:

1/2 kg podgrzybków

cebula

3 łyżki masła

sól

pieprz

4 łyżki śmietany

Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczone, pokrojone na kawałki podgrzybki i pokrojoną cebulę. Posolić, popieprzyć. Smażyć ok. 10 minut. Przełożyć do rondelka, dodać 1/4 szklanki gorącej wody, dusić 2 minuty. Dodać śmietanę, wymieszać i na małym ogniu dusić jeszcze minutę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)