ilaw z kaszy gryczanej i warzyw
Składniki :
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 kolorowe papryki
- cukinia
- bakłażan
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżki kolendry
- jajko
- sól
- pieprz
- 150 mililitrów bulionu warzywnego
Kaszę ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Bakłażana posolić ze wszystkich stron, odstawić na 15 minut ( nie będzie smaku gorczycy ). Po tym czasie, umyć go i pokroić w plasterki. Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Warzywa i posiekany czosnek wrzucić do rondelka na oliwę i smażyć ok. 2 minut. Dodać odcedzoną kaszę, wywar warzywny, kolendrę, sól i pieprz. Wymieszać i dusić przez 3 minuty. Gdy wywar zostanie wchłonięty, wbić jajko. Delikatnie wymieszać dopiero aż się zetnie.
Smacznego !