Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Placek ziemniaczany z kurczakiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Placek ziemniaczany z kurczakiem

Składniki :

· jedna pierś z kurczaka

· 5 surowych ziemniaków

· 3 łyżki mąki pszennej

· jajko

· sól

· oliwa

marynata :

· 3 łyżki sosu sojowego

· łyżka ostrej papryki

· ząbek czosnku

· łyżka oliwy

· 2 łyżki soku z cytryny

sos :

· 3 łyżki jogurtu naturalnego

· łyżka śmietany

· ząbek czosnku

· koperek

· sól

· biały pieprz

· łyżeczka soku z cytryny

Umytą pierś z kurczaka pokroić w paseczki, włożyć do marynaty (połączyć składniki). Wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie smażyć kawałki kurczaka na oliwie aż do zrumienienia. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, wbić jajko, dodać mąkę, sól. Wyrobić masę na niezbyt gęstą. Przełożyć ją na patelnię, na rozgrzaną oliwę. Po minucie zmniejszyć ogień i smażyć dalej (najlepiej pod przykryciem), tak, aby placek się nie przypiekł (ok 8 minut). Odwrócić na drugą stronę, najlepiej przy pomocy dużego talerza (zsunąć placek, przykryć patelnią i odwrócić tak, aby talerz był na górze). Smażyć drugą stronę, układając mięso na połówce. Pod koniec, zawinąć mięso drugą połówką placka. Gotowy, polać sosem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)